top of page
  • Writer's pictureSandra Poelman

Hoe kies je jouw loopbaancoach?

Updated: Jan 5

Zag je het ook?! Hoeveel loopbaancentra en dus een veelvoud aan loopbaancoaches er op de markt zijn? Hoe kies je nu JOUW loopbaanbegeleider?


Een loopbaancoach is een zeer waardevolle partner wanneer je op zoek bent naar een carrièreswitch, worstelt met werk-gerelateerde stress, of gewoon je loopbaanvaardigheden wilt verbeteren. Het vinden van de juiste loopbaancoach is van essentieel belang.

Jouw loopbaanbegeleider kiezen
Hoe kies je jouw loopbaanbegeleider?

Bepaal je doelen en behoeften


Voordat je op zoek gaat naar een loopbaancoach, is het cruciaal om al een eerste richting te geven aan je doelen en behoeften. Wil je van carrière veranderen, je leiderschapsvaardigheden ontwikkelen, of misschien een betere werk-privébalans bereiken? Lijd je onder de stress op het werk, ben je overspannen of wil je reïntegreren na een burn-out? Vraag je je af of de job die je doet iets voor jou is, stel je je vragen bij je werkgever of wil je verkennen wat met jouw vaardigheden en talenten nog allemaal mogelijk is? Door die grote thema’s te identificeren, kun je gerichter zoeken naar een coach met de juiste expertise.Onderzoek verschillende coaches


Er zijn veel loopbaancoaches met verschillende specialisaties en benaderingen. Zoek je een pragmatische coach of eerder een invoelende? Praat je het liefst de dingen door aan de hand van een aantal oefeningen die je thuis voorbereidt of werk je graag in de ruimte of met opstellingen? Wil je van job veranderen en heb je baat bij een ruime arbeidsmarktkennis? Of is solliciteren lastig? Kies dan bijvoorbeeld een loopbaanbegeleider met ervaring in HR of in Rekrutering & Selectie. Heb je teveel last van stress op het werk of loop je recht tegen een burn-out aan? Dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor iemand met een extra specialisatie rond Stress & Burn-out. Ben je ondernemer en wil je je laten coachen? Ga dan op zoek naar iemand met extra ervaring in ondernemerscoaching.


Een extra vraag die je zeker kan stellen is hoe de coach de loopbaanbegeleiding aanpakt. Sommige coaches bieden vrij standaard trajecten aan, waarbij iedere coachee hetzelfde traject (en dus dezelfde oefeningen) doorloopt, ongeacht de loopbaanvraag. Andere centra werken volledig op maat en passen hun methodieken aan in functie van de vraag van de cliënt.


Doe wat onderzoek om te begrijpen welke coaches beschikbaar zijn, welke ervaring en kwalificaties ze hebben, hoe ze aansluiten bij de thema’s waar jij mee aan de slag wil en of hun coachstijl bij je past. Lees beoordelingen, bekijk hun websites en vraag eventueel aanbevelingen van vrienden of collega's.


Loopbaanbegeleiding is voorlopig geen gecertifieerd of erkend beroep, dus extra aandacht voor ervaring, opleidingen en ervaringen van anderen zijn zeker aangewezen. Als loopbaanbegeleider van een door de VDAB erkend loopbaancentrum krijg je wel een opleiding van je loopbaancentrum mee of staat je loopbaancentrum garant voor de kwaliteit van haar coaches.De klik


Zo kom je bij weliswaar het belangrijkste element van een coachingstraject: de klik.


Maak gebruik van het gratis (telefonisch) kennismakingsgesprek om de coach beter te leren kennen. Bespreek je doelen, vraag naar hun aanpak en stel vragen over hun ervaring en succesverhalen. Een goede loopbaancoach zal open en transparant zijn over hun benadering en wat je kunt verwachten.


Voor jou is dit ook het moment om in te voelen of je een klik voelt met de coach. Stem ook af of de coach beschikbaar is op momenten en locaties die voor jouWat hebben onze coaches jou te bieden?


De klik, dat zullen jullie samen moeten uitmaken 😊


Onze coaches staan zoals ze zeggen met "hun botten in 't veld". Ze coachen niet vanuit een ivoren toren, elk met hun eigen specialisatie en elk met hun link met de bedrijfswereld.


Net zoals ons, geloven onze coaches in het inside-out principe en zelfsturing: we nemen een deep dive naar wie jij bent als persoon, om van daaruit bewuste en doordachte jobkeuzes te maken. Jouw leven, jouw loopbaan, jouw keuzes. 


Ze werken allemaal volledig op maat. Na het gratis kennismakingsgesprek beslissen jullie of jullie samen verder gaan. Nadien volgt sowieso een diepgaand kennismakingsgesprek waarbij jullie helder krijgen wat je uit de begeleiding wil halen. In functie van dat doel, stellen jullie samen de oefeningen en het traject op.


Elke coach heeft zijn eigen achtergrond en specialisatie, dus we nodigen jou uit om zorgvuldig hun individuele pagina's te lezen. Je vindt er ook telkens een link naar hun persoonlijke website, waar je nog meer over hen te weten komt. Ongetwijfeld klikt het met één van hen :)


Hun locaties, specialisaties, ervaring en zoveel meer vind je hier terug.


Neem zeker contact op mocht je vragen hebben!


Tot binnenkort?4 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page