top of page
  • Writer's pictureSandra Poelman

Hoe begin ik aan mijn motivatiebrief?

Updated: Jan 4

Dé vraag van heel veel cliënten die ik begeleid: hoe begin ik aan mijn motivatiebrief en wat moet daar allemaal in staan?


Sandra zit al 20 jaar in de HR wereld en geeft tips. Weet wel, stel deze vraag aan tien verschillende HR mensen en de antwoorden zouden divers zijn... Maak er dus vooral iets persoonlijk van, voor motivatiebrieven bestaat geen “one size fits all”... Tegenwoordig kan je, naast het klassieke word-formaat, ook je tekst rechtstreeks in je mail plakken, of zelfs een motivatie-video insturen.
Motivatiebrief schrijven


Zelf raad ik aan om een standaard (herbruikbare) motivatiebrief te maken, waar je enkel de delen aanpast die de link maken met de functie waarvoor je solliciteert. Na je coachingstraject weet je namelijk heel goed waarnaar je op zoek bent, waar jij voor staat en waaruit je energie haalt in een job en kan je op een coherente manier je CV en motivatiebrief opstellen.Hoe bouw je nu de tekst van zo’n brief op?


In de eerste paragraaf geef je aan voor welke vacature je solliciteert, waar je ze zag en waarom deze vacature je aandacht trok. Je kan hier ook het bedrijf in de verf zetten en aangeven waarom het bedrijf, het product/de dienst of de sector waarin het bedrijf actief is je aanspreken.


Dan maak je een bruggetje naar jezelf. Wie ben jij, wat typeert jou, waar ligt jouw meerwaarde voor de job? Je kan hier ook verwijzen naar de werkervaringen die van belang zijn voor de gevraagde functie.


Sluit af met een zinnetje waarin je aangeeft jezelf te willen voorstellen of je ervaring te willen toelichten in een persoonlijk gesprek.Nog een paar praktische tips...


  • Standaard vult de tekst van een motivatiebrief een goede helft tot drie-kwart van een A4-pagina

  • Werk met paragrafen zodat je tekststructuur overzichtelijk blijft

  • Laat zeker iemand nalezen op taal- en spelfouten

  • Deins niet terug voor een vleugje humor in je brief 😊


Véél success!

9 views0 comments

Comments


bottom of page